ABD bir 3. Dünya ülkesi haline dönüşüyor
ABD başkanı Donald Trump, 2 Nisan 2025 gününü ülkesi için ‘Kurtuluş Günü’ olarak ilan etti. Bundan böyle dünyanın dört bir tarafından ithal edilmekte olan ürünlere yüksek gümrük vergisi uygulanarak ABD’nin istismar edilmesinin önüne geçilecekmiş…
Dişe diş, göze göz…
Komşusu Kanada ABD’den alınan süt ve süt ürünlerine yüksek vergi uyguluyormuş; ABD de bundan böyle Kanada’dan ithal edilen her ürüne yüksek vergiler uygulayacak. (Avrupa Birliği’ne %20, Türkiye’ye %10 vergi uygulanacağını duyurdu Trump.)
Yeni uygulamanın mantığını da şöyle açıkladı: “Diğer ülkeler kendilerini koruyor, bizi fakirleştiriyorlardı. ABD daha önce en zengin ülkeydi. Bütün dünyanın borçlarını biz kapatamayız. (…) Bu bizim güvenliğimizi tehdit ediyor. Yarından itibaren ABD karşılıklı vergi uygulamaya başlıyor.”
Trump ülkesini yeniden büyük hale getirecekti ya, daha yolun başında kendisinden önceki başkanların politikaları sonucu fakirleştiklerini ilan etmesi gerekiyor.
Gümrük duvarlarını yükselterek halkını zenginleştirecek…
Fransız siyaset bilimci Maurice Duverger, bugünleri de öngörerek, demokrasinin bazen sandıktan “Seçimle gelen krallar” çıkardığı gerçeğini yıllar önce literatüre kazandırmıştı. Trump şimdi Duverger’in tezini doğrulamakla meşgul.
İthal edilen her ürüne konulacak yüksek oranda vergilerin ilk etkisinin enflasyonu tetiklemek olacağı yolundaki uyarıları dinlemeye yanaşmadı Trump; ona göre enflasyonun sebebi, ithal mallarının gümrük duvarına çarpmadan ABD’ye girmesi…
Duvarla korunan ekonominin ülkesine yabancı yatırımcıları çekeceğine, ucuz işçilik ve hammadde sebebiyle yatırımlarını başka ülkelere kaydırmış ABD firmalarını yeniden ülkeye döndüreceğine inanıyor Trump.
Ekonomistleri inandıramasa bile, dediğim dedik tavrıyla, kafasındaki ekonomik projeyi hayata geçirdi.
Seçilebilmesi için sayfalarını Trump övgülerine açmış olan dünyanın en yüksek tirajlı ekonomi gazetesi Wall Street Journal’in (WSJ) Trump-sever kalemlerinin “Yapma, etme” demelerine aldırmadan…
Başka ülkelerdeki farklı denemelerden de biliyoruz: Ekonominin ‘Zihni Sinir procelerine’ tahammülü yok.
ABD için ‘kurtuluş günü’ olmasını Trump’ın beklediği yeni ekonomik program, bir bakmışsınız, dünyanın geri kalanı için, 2. Dünya Savaşı sonrasında oluşmuş önceliği Amerikan çıkarlarına tanımış sistemin ekonomik alandaki dengesizliğini ortadan kaldırmaya yaramış…
Kaybeden ABD’nin kendisi oluvermiş…
Trump şimdiden oy verenlerinin gözünden düşmeye başladı bile.
Son seçimde Trump’a oy vermiş, Kongre’nin iki tarafında Cumhuriyetçi Partili adaylarını kazandırmış olan Wisconsin eyaletinde, yeni yapılan bir oylamada, sandıktan Demokrat Parti adayı çıktı.
Elon Musk’ın oraya yönlendirdiği milyon dolarlar ve adaylarının Trump’ın selamını kullanması da işe yaramadı.
WSJ’dan öğrendiğime göre, Trump’ın yönetim tarzını beğenmeyenlerin oranı, %44.3’den %47.9’a yükselivermiş… ABD seçmeni Trump’ın hayat pahalılığını kırmayla uğraşmak yerine gümrük vergilerini artırmaya ağırlık vermesini tasvip etmiyormuş…
Dahası, seçilmeden önce Trump’ın başkan olmasıyla hayatın kendileri için daha iyi olacağına inananların oranı (%42), şimdilerde yarıya (%23) inmiş…
‘Kurtuluş günü’, işler beklediği gibi gitmezse, Trump’tan kurtuluşun başladığı güne dönüşebilir.
Bu kıssadan bizim için çıkartılacak hisse ne olabilir?
Bence şu: Hislerini okşayarak insanları belli bir yöne sevk edebilirsiniz, ancak hayatlarını zorlaştırır, pahalı hale getirir ve yanlış ekonomik politikalarla fakirliği yaygınlaştırırsanız, onları arkanızda tutmakta zorlanır, bir süre sonra terk edilirsiniz…
Amerikalılar henüz çok erken olmasına rağmen şimdi Trump’la bu gerçeği yaşıyorlar…
Trump ekonominin bulanık sularında umut satarak dolaşırken, seçmenlerini farklı bir alanda tatmin edeceğini sandığı uygulamalarla tatmin etmeye çabalıyor.
‘Düşmanlar’ yaratarak…
Yarattığı ilk düşman da ‘yasa-dışı göçmen’ adını verdiği, çeşitli sebeplerle ülkesine gelmiş olan yabancılar…
Bu arada, dünyanın en iyi üniversiteleri orada diye ABD’ye koşmuş bazı gençler de hedefte.
Rümeysa Öztürk’ün başına geleni herhalde duymuşsunuzdur: Tufts Üniversitesi’nde doktora öğrencisi Rümeysa’nın okul gazetesinde yayımlanan Filistin yanlısı yazısı sonrasında vizesi iptal edildi ve sınır dışı edilmek üzere uzak bir eyalete götürüldü.
Ters kelepçeyle…
Hem de Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Washington’da görüşmeler sürdürdüğü sırada…
Çok sayıda başka Müslüman öğrenci de Rümeysa ile aynı muameleye tabi tutulduğu için gözaltında…
ABD, Trump döneminde bir üçüncü dünya ülkesine dönüşüyor…















Amerika Birleşik Devletlerini kuran ekip, "Başımıza bir kral getireceğiz, ama seçimle gelip, seçimle gidecek" diyerek anayasa hazırladılar. Onun için Başkanın yetkileri fazladır, ama kararlarının çoğunu Senatodan onaylatması lazımdır; bakan seçerken, elçi ataması yaparken vs. 1993 yılında ABD de 1 yıl geçirdim, o zaman ABD nin 3. dünya ülkelerine doğru asimtotik bir gidişini görüyordum. Şimdi biraz daha artmış durumda. Bunu ABD deki düşünenler de söylüyor.
Yanıtla (0) (0)Sn koru, Suriye’de bizim konuçlanacapımız bir üssü İsrail vurmuş diyorlar. Bu nedir?
Yanıtla (0) (0)Özgür Özel’in boykot çağrısı yaptığı maçın sonunda Jose Marinho, lider G.Saray'ın teknik direktörü Okan Buruk'un burnunu sıktı.
Yanıtla (0) (7)Bir burun sıkma bile Özgür Özel’in gündeminin önüne geçiverdi. Sonuçta geçtiğimiz sene Okan Buruk sezonu "LİDER" olarak kapatmıştı.
Şimdi de "LİDER"di.
Daha da ötesi "LİDER" olarak sezonu bir kez daha kapatmaya çok yakındı.
Yandaş basın için buruk'un burnu, ülkenin ekonomik çöküşünden, demokratik ve kurumsal tahribinden daha önemli demek ki
Yanıtla (9) (0)Mourinho; Bana göre Galatasaray'a 2-1 mağlup olduğu son kupa maçıyla Türkiye kariyerini rezil bir şekilde noktaladı. Yahu, santraforu (En Nesyri) topa ilk kez 45'inci dakikada dokunabilen bir takım nasıl kazanır, söyler misiniz?
Yanıtla (0) (0)Ve en sonunda bükemediği bileğin sahibinin burnunu çimdikleyerek, "aczini" tüm dünyaya ilan etti.
Ekrem İmamoğlu, bu siyasi yarışta oyun dışı mı kaldı Sayın Koru? Bana öyle geliyor sanki. Sizin yorumunuzu merak ediyorum.
Yanıtla (0) (0)İsrail, Suriye'yi vuruyor.
Yanıtla (0) (0)İsrail, Türkiye'yle karşı karşıya gelmek istiyor.
İsrail, Suriye üzerindeki Türkiye etkisini sıfırlamak için tehlikeli bir oyun oynuyor.
Yeni Suriye yönetimi Suudilere daha çok yakınlaşsın, görürsünüz ki bu saldırılar biter.
Bütün bunlardan uzak, bütün bunlar yokmuş gibi siyaset yapacağını sanan CHP pek yakında yok hükmünde olursa, şaşırmayın.
CHP öyle Kılıçdaroğlu'nu geri getirerek falan değil, milli damarını uyandırarak dönüşmek zorunda.
İmamoğlu'nun hayatı bayağı zor geçmiş, hayatının asıl uğraşı babasıyla yarışmak olmuş; babasının yaptıklarının altında ezilmemek için; ondan daha fazla kibirli, ondan daha fazla nobran/kaba, ondan daha fazla bencil, ondan daha fazla acımasız ve babasından daha fazla kimliksiz ve kişiliksiz olmak ve ondan daha fazla para kazanmak için çalışmış anlaşılan.
Yanıtla (1) (0)Özgür Özel; "Fenerbahçe - Galatasaray maçını Atv'den izlemeyeceğiz" dedi, maç yayını rekor kırıp, reyting listesinin tepesinde yer aldı. Üstelik bayram tatili haftasına denk gelmesine rağmen.
Yanıtla (0) (0)Atv'nin yıllardır en çok izlenen kanal olduğu zaten aşikâr. Ama Özgür Özel’in reytinginin bu kadar düşeceğini beklemiyordum doğrusu.
ABD hükümeti, Çin'de bulunan Amerikalı devlet personelinin, Çin vatandaşlarıyla herhangi bir romantik veya cinsel ilişki kurmasını yasakladı.
Yanıtla (0) (0)Peki, daha önceden Çinli vatandaşlarla ilişkisi olan ABD personeli ne olacak?
Onlar da mevcut ilişkilerini sürdürmek isterlerse muafiyet talep edebilecek.
Ancak bu muafiyet reddedilirse, ilişkilerini sona erdirmeleri ya da görevlerinden ayrılmaları gerekecek.
Kuralları ihlal edenler ise derhal Çin'den ayrılmak zorunda kalacak.
Bizdeki protestocu gençleri görmeyen yazar ta ABD'denin 3. ülke olmasından bahsediyor. Kalemini ülkemiz sorunları için kullansa değerli yazarımızı bence daha hayırlı olur.
Yanıtla (3) (2)Yazar daha 'derin'e bakıyor. Toplumumuzun tepkileri sığ ve geçici. Sürü psikolojisi...
Yanıtla (1) (1)Yazar protetocular hakında da Ulke gundemı hakkında da yazılar yazmıstır.
Yanıtla (0) (0)Ben Ekonomist değilim. Gümrük vergisi olmadan gelen mal-ürün-malzeme vb 10- $ ise yurtiçinde % 20 kar ile 12-$ satılacak. Ama Gümrük vergisi olursa Gelen mal-ürün malzeme vb 10-$ yerine, 12-$ olacak % 20 kar ile 14,40-$ satılacak. Şimdi bu durum halkı cezalandırmak değil mi? Enflasyon artmaz mı? Trump belki de EKONOMİSTİR!
Yanıtla (6) (0)E-ihracat satışlarında Avrupa, Çin gibi ülkelerle de aramızda vergi avantajı olacak. Ancak elbette yüksek gümrük vergileri Türkiye'nin en önemli ihracat pazarlarından olan Avrupa Birliği'ni ekonomik olarak zayıflatırsa bunun ülkemize yansıması da yadsınamaz.
Yanıtla (0) (0)Velhasıl, bazı avantajların olması mümkün olsa da Trump'ın kartına karşı diğer ülkelerin ne yapacağını beklemek gerekir.
Dunya Ulkelerınde son zamanlarda tek adam rejımı revacta bu durumun cok fazla gıdecegını hıc sanman. Mutlaka bır yerden patlak verecektır vede arkasından arap baharı benzerı bır durum patlyabılır. Bu patlak da neden ABD olmasın....
Yanıtla (0) (0)Biz ABD'de yaşamıyoruz. Koşullarını da bilmiyoruz. Ahkam kesmeden önce durup bir bakmak lazım. Trump'ın elindeki tabloda diğer ülkelerin ABD'ye uyguladığı gümrük vergisi oranları ile onların bu ülkelere uyguladığı artırılmış gümrük vergisi oranları yer alıyordu. Hala diğer ülkelerin ABD'ye uyguladığı gümrük v. oranları çok daha yüksek. Şöyle düşünün mesela biz Bulgaristan'dan %10 g.vergisi alıyoruz. O bizden %100 alıyor. Bu adil olur mu? ABD gümrüklerde de mütekabiliyet getiriyor.
Yanıtla (4) (0)Türkiye görece diğer ülkelere göre daha düşük vergi oranıyla avantajlı konumda. Vergilerin kalıcı olması durumunda AB'den, hatta Çin'den Türkiye gibi oranların daha düşük olduğu ülkelere üretim kayışları olmasını bekleyebiliriz.
Yanıtla (0) (0)Trump'ın büyük risk aldığı malum, ama neticede üreten ve yüksek teknolojiye sahip bir ülke. Nasıl ki Irak'a girip anasını ağlattıktan darbe alan ekonomisini dünyadaki nüfuzunu maniplute ederek toparladı ve yükselişe geçti şimdilerde 5-10 yıl düşme trendi yaşasa bile yine toparlanır daha da yükselir. Her konuda ihtiyacını üreten ve teknolojide ileri düzeyde olan kazanır.
Yanıtla (2) (0)Türkiye risk alacak, blöf yapacak bir ülke değil. Ekonomisi & teknoloji seviyesi ortada.
Türkiye; Yüzde onluk gümrük vergileri ile kendine rakip diğer ülkelere nazaran çok büyük avantaj elde etmiş oldu.
Yanıtla (0) (0)Bu avantaj şu anda Türkiye’de kurulu sanayinin ABD’ye ihracat yapmasına çok büyük imkan vermektedir. Güney Kore, İtalya, Fransa, Cin, Japonya, Hindistan, Vietnam gibi bir çok kalemde rekabet içerisinde olduğumuz ülkelere uygulanan tarifeler neredeyse Türkiye’nin 2,5 katıdır.
Bu tarifelerin getirdiği bir diğer netice ise Türkiye’ye gelebilecek doğrudan yatırımlardaki artıştır.
Bazı ülkelerle TR'yi mukayese ederken o ülkelerin % olarak değil mutlak değerde toplam ticaret hacimlerine bak durumun pek iç açıcı olmadığı ortaya çıkar.
Yanıtla (0) (0)Yunanistan milyarlarca dolarlık yatırımla bize karşı silahlanma kararı aldı. Hem AB ve hem ABD dünya kadar silah satıyor, parasını vermişken bize verilmeyen birçok F35 envanterine dahil.
Çin’in menşe kaydırmak için bile olsa Türkiye’ye yatırım yapması ve bu yatırımlar yoluyla ABD’ye ihracatını arttırmaya çalışması kaçınılmaz olacaktır.
Yanıtla (0) (0)Avrupa Birliği ülkelerinin de Türkiye’ye yatırım yaparak %10 daha az vergi ödeyerek ABD’ye ihracat yapabilme imkanı ortaya çıkmıştır.
ABD’deki satın alma gücünün ülkemiz lehine kullanılması Türkiye’nin sanayi evrimini tamamlaması açısından çok kıymetlidir. Bakanlık dönemi boyunca on binlerce mil seyahat ederek ticari diplomasiyi en iyi şekliyle kullanan Ticaret Bakanımız Ömer Bolat‘ın bu işe de en iyi şekilde sahip çıkacağına eminim.
Yanıtla (0) (0)Yeri gelmişken son derbiden sonra Dünya değeri saydığınız Mourinho ile de ilgili bir yazı kaleme almanız gerekir.
Yanıtla (0) (0)Tramp şimdiden üçüncü dönem için seçime girmeyi ve seçilmeyi hedeflediğini söylüyor. Belki kırkıncı defa açıkladı. “Şakam yok” deyip duruyor. Bu bahsin şakası olmaz zaten.
Yanıtla (0) (3)Fakat, göreve geleli henüz iki ay olmuşken. Nedir bu acele?
Imamoğlu’ndan mı etkilendi yoksa?
Ekrem İmamoğlu'nun siyasi hayatı bitti mi? Yorumunuzu merak ediyorum.
Yanıtla (1) (0)Kullandığın herşey ABD nin teselli ariyosun sanki
Yanıtla (1) (2)Evimize bakalım hangi arac,gereç kimin üretimi..?..Nerdeyse hepsi Çin malı..markalar farklı olsa da made in prc veya china yazar..Meraklıyız nerde bi üretim görsek kontrol ederiz.. made in usa pek görmedik .
Yanıtla (1) (0)Katılmamak mümkün değil. Trump denen maceracı adam, dünya için küresel tehdit haline gelmiştir. Bu adamın çılgınlığına karşı, dünya devletleri esaslı tedbirler almalıdır. Herkes onun uygulamalarını seyrederse; maazallah yarın Hitler gibi her tarafa saldırabilecektir. Umarım bu çılgınlıklarına son verir ama pek öyle görünmüyor.
Yanıtla (1) (0)Bu siyasal islamcılar 5 sene öncede amerika battı, bitti diye atıp tutuyordu. Bunların duaları tutsa islam ülkeleri bu halde olmazdı diyecem ama duayla falan aslında işleri olmadığını biliyoruz.
Yanıtla (3) (1)Devirler dönemler de mevsimler gibi; ilkbahar yaz sonbahar kış gibi. Korkarım; kışımız zemheriye dönüyor; usa; İran için görünmez uçak filosu hazırlamış; İran usa’ nın hangi tavuğuna kışt dedi. Ypg/ sdg; biz Fransa usa’ nın kontrölündeyiz geri gitmeyiz diyor. İsrail; Suriye’ nin leşini akbaba ve sırtlanlara yem edeceğiz deyip Türkiye’ ye gözdağı veriyor. Babil Roma İngiltere Rusya Almanya bumerangı Usa’ da yola çıktı, belasını birbirinden bulacak az daha sabırrr!
Yanıtla (3) (0)Kesinlikle doğru ,,sarı kafa şahsi şirketi gibi kafasına göre kural koyuyor..Bu yolu cıkmaz sokak olacak bunu anlamak için filozof olmaya gerek yok.....
Yanıtla (1) (1)Ey Başı örtülü bacılarımız üniversitelere almadılar diye meydanlar inleten Siyasal İslamcıların neredesiniz Trump İn haddini bildirmenizi.Rümaysa bacınıza yapılan hak ve özgürlüklerinin kısıtlaması değilmi.Hadi göreyim sizi
Yanıtla (5) (2)Trump fantezi dünyasında yaşayan bir çılgın değil. Hesap edilmiş kitab edilmiş bir yeni konsepti uygulamaya sokuyor.
Yanıtla (8) (2)Globalizm bitiyor artık.
Karbon ayak izi hikayesini icat ettiler, global rekabeti ibtal etmenin ekolojik bahanesi olarak.
Çin ejderhasının ateşini kesmeye çalışıyorlar. Globalizm istenmeyen yerlere de kazandırmaya başladı. Onun için yağlı müşterileri duvarla koruyup kendilerine tahsis edecekler. Geri kalanı birbirini yesin dursun...
Bir sene sonra Allah kısmet ederse görüşelim.
Yanıtla (7) (1)Trumpun White house dan çıkamaz hale geldiğinde.
Çin ejderhamıdır tavşanmıdır görecek dünya, yakında:) Zenginin parası züğürdün.. diye bir lakırdı var. Çin bir park yapmış seyret yetiyor Uzay üssü gibi. Bizde park yaptım diye çinden kaldırım taşı ithal ediyor belediye heryıl kaldım yeniliyor:( adam dinazor getiriyor, çinli çocuk yolda robot it’i merakla seviyor (merakla insan robot yapar belki çocuk). Bizimkiler sokakta it saldırısından ölüyor:( (merak ve heves: çoban dr kadar aylık alıyomuş!..) işte asıl merak etme kısmı bu değilde NEDİR?
Yanıtla (3) (1)ABD’giller zihniyeti zararlımıdır? Zararlıdır. Var oluş sebepleri nedir ben bilemem ama, varlıkları gerekli midir? Gerekli olduğu görülüyor.
Yanıtla (0) (0)Zenginin yada muktedirin gücünü sınırlaya bilmek mümkün müdür? …dür:) derim o kadar (gülerim ağlanacak halimize). Hadi kendi ülkende dene..
ABD ile Türkiye bir değil
Yanıtla (0) (0)Hem ekonomi bilimini karşı gelir hem de devleti şirket gibi (hatta şahıs şirketi) yönetmeye kalkarsanız olacağı budur. Trumpın yaptıkları bize çok tanıdık geliyor. Acaba neden?
Yanıtla (4) (0)“Delidir ne yapsa yeridir, aklına bakılmaz” diye bir atasözümüz var. Şimdi Trump tek başına mı bu kararı aldı?. Bütün ülkeler onun parasının arkasına koşmuyor mu?, dünyanın jandarmalığını yapıyor, elbette istediği kararı alıyor, alacak. Her ülke çalışıp üretecek ABD ye avuç açmayacak. Taş olacak baş yaracak, Trump haklı bence!!..
Yanıtla (6) (1)Demek ki ABD başkanı da kendini ekonominin uzmanı, ekonomist zannediyor. Bizde de ekonominin uzmanı bu işin kitabını yazan siyasetçi vardı. Verdik yetkiyi gördük etkiyi...
Yanıtla (6) (1)"Yarattığı ilk düşman da ‘yasa-dışı göçmen’ adını verdiği, çeşitli sebeplerle ülkesine gelmiş olan yabancılar…"
Yanıtla (5) (1)Malum The Cemmat'in merkez ussu ABDde, eskidende oyleydi simdi de oyle. Merak ediyorum bu Cemaat'in yazi konusu olan gelismelerle ilgili gorusu nedir?
ABD obeziteden kurtulsa yeterli yerini koruması için. Kötü olan bizim ABD yi taklit etmemiz. Belki Trump da bizdeki yönetim anlayışını taklit ediyor alabilir. Yada dünya sistemi tek adamlarla işi hızlandırma peşinde. Çok ta derin olmayabilir mesele.
Yanıtla (2) (1)Sn yazar Tramp haklı değilmi? Yani butunnulkeker abd den gelen ürünlere yüksek gimruk vergileri uygularken abd nin bana yarısından vergi uygulamasi neden sizde sorun yaratıyor anlamak xor belkide kureselciletin muhafazakar görünümlü kalemlerinden misiniz demeye dilim varmıyor. Trsmp ülkesinin ćıkarlarıni korurken neden hata yapmış oluyor olsunki.
Yanıtla (0) (0)Çin’deki fabrikalarda üretim yapan Amerikan markaları üretimlerinin yarısından fazlasını yine ABD’ye satıyor. Çin’den gelen ithalatın büyük bir kısmı zaten Amerikan firmalarının tasarladıkları ürünler. Nike ve Apple bunun örnekleri. Amerikan markalarının Trump’ın politikaları sebebiyle Çin’deki üretimlerinden vazgeçmeyeceklerdir. Yüksek ithalat vergisine rağmen alıcı bulmakta. Trump’ın marifetleri bu ürünlerin ABD’de üretilmesini sağlamayacağı gibi, enflasyonun yükselmesi sonucunu da doğuracak.
Yanıtla (3) (0)2-diger hersey duzgun olsa bile saglik sistemi ulkeyi yavas yavas cokertmeye yeter. hapishaneler ozel sektor. mahpus basina yillik gider eyaletlere gore degisse de 50 ile 80 bin dolar arasi. 2-3 milyon hukumlu oldugu dusunulurse. eyaletlere getirdigi yuk anlasilir.yatirim bankalarinda yil sonu bonuslari 70milyon dolara kadar duydum. orta capli bir sigorta sirketinin butun masraflardan sonra kalan kar 80 milyar dolar.ote yandan adim basi ihtiyac sahiplerine cope giden konserve dagitan kiliseler.
Yanıtla (3) (1)americalilar hastaligi disarida ariyorlar bu da onlarin kibirlerini tatmin ediyor. kendi sistemlerinin alternatifsiz bir sistem oldugunu dusunuyorlar ve ne pahasina olursa olsun bunu devam ettirmek istiyorlar.ulkede muthis bir israf var. is gucu israfi,gida israfi enerji israfi vs.aile doktoruna 5 dakikalik bir gorunmek 600 dolar uzman doktor 1200 dolar. turkiyede birkac dolar olan ayni ulkede uretilen ayni marka ilaclar americada 4-8 yuz dolar. kullandigim kronik ilacin bir dozu 21bin dolar.
Yanıtla (4) (0)Trump'un tek başına karar vermesi, kimseyi dinlememesi... Birini çağrıştırıyor. Kimi acaba? İlginç!.
Yanıtla (9) (4)Trump la bizim şshsına münasip çok iyi anlaşıyor ahlakende siyasetende sadece trump u kontrol eden bir yargı sistemi ve denetimi var eminim bizimkine çok özeniyordur
Yanıtla (7) (1)Bizim dışişleri bakanımız dışarda hak arayışı ile uğraşacağına birazda içeriye baksa...
Yanıtla (6) (0)Trump gerçeği gördü Reis e itaat farz diyenlerin doğruluğunu anladı! Şimdi çaktırmadan onun hamlelerini kopyalama işine girdi. Yakında Amerika müslüman olacak. Hatta Reis tekrar seçilirse ya da seçimi iptal edip devam ederse İsrail de müslüman olacak.
Yanıtla (4) (2)Bizdeki derin devletle ABD deki derin devletin aynı siyonistlerden veya Ruslardan talimat aldığı yönünde uçuk bir fikir oluşmaya başladı bende. Türkiye'yi nass diye tezahür eden ucube sistem ABD de gümrük vergisi olarak kendini gösteriyor. Şimdiden 3. Dönemi planlıyor Trump. Büyük amerika söylemi, kuvvetler ayrılığının batışı, hainlik sakızı, Benzeşen daha neler neler.
Yanıtla (8) (0)ABD lider ülke olmanın gereğini yapıyor. Bu konumda bir ülke ikinciliğe üçüncülüğe razı gelemez. Küreselleşme ABD'nin aleyhine işliyor uzun süredir. Bu nedenle ABD kaybedeceği bir oyunu oynamayı reddetti ve masayı devirdi. Keşke iş vergilerle sınırlı kalsa. Bunun sonu sıcak savaşa dek uzanabilir. Nitekim ABD iç savaşı olsun, dünya savaşları olsun hep öncesinde vergi dayatmaları var.
Yanıtla (6) (0)İşin aslı, küresel büyüklükteki ucuz iş gücüne yatırım yapan ABD firmalarını tekrar ABD'ye transfer etmek. ABD'ye otomobil satan yabancı firmaları, diğer teknolojik firmaları ABD'ye yatırım yapmaya mecbur etmek zorlamak. Dünyada en büyük pazar şu anda ABD. Elon musk'da görevden ayrılıyor. 2-3 trilyon dolarlık firmalardan yatırım garantisi aldım diyor. Bakalım görelim söylediklerini yaptırabilecek mi, verilen sözler tutulacak mı.
Yanıtla (7) (0)